Goedemiddag voorzitter, waarnemend burgemeester, commissieleden,
In de nacht van 23 op 24 juni kreeg dragqueen Monique de la Fressange een kopstoot op de Prins Hendrikkade terwijl ze uitgescholden werd. Homogerelateerd geweld.
Feiten:
In 2016 zijn er zeshonderd meldingen gekoppeld aan geaardheid gedaan bij de politie, 180 daarvan betroffen fysiek geweld of dreigen daarmee.
Maximaal 10 procent van alle slachtoffers van hate crime doet aangifte.
Na enkele incidenten in januari heeft de waarnemend burgemeester onze zorg voortvarend opgepakt (compimenten!) met een overleg tussen de driehoek, ambtenaren en een diverse afvaardiging uit onze community die half april een aantal plannen voor een aanpak heeft ingediend. Tijd voor actie en daar is jullie hulp bij nodig.
Er is namelijk geld en morele steun nodig vanuit politieleiding en het gemeentebestuur om tot een bredere, intersectionele samenwerking tussen de LHBTI-community en de diversiteitsnetwerken (Caribisch, Marokkaans, Vrouwen, Roze in Blauw) van politie te komen. Op dit moment is die samenwerking er nog nauwelijks, maar uit een eerste overleg dat ik belegde met partijen blijkt de wens tot een intersectionele aanpak er al langer te zijn, want het kan de aangiftebereidheid bevorderen. Een tijdelijke financiële impuls is voor de duurzaamheid wenselijk.
Vrouwen zijn onzichtbaar in de discussie homogerelateerd geweld. Er is geld nodig voor een nieuw intersectioneel kwalitatief onderzoek naar straatintimidatie / overschrijdend gedrag / geweld tegen LBTI-vrouwen.
Met Rutgers heb ik over 2 weken een oriënterend gesprek, Movisie wordt betrokken, mensen van kleur en/of met een migratie-achtergrond en/of mensen met een handicap en organisaties die deze groepen vertegenwoordigen worden in de organisatie betrokken.
We willen een ambassadeur voor de LHBTI mensenrechten, diversiteit en inclusiviteit.
De LHBTI-community heeft baat bij een onafhankelijke ambassadeur met voelsprieten voor wat er speelt in de community met een groot netwerk, die zichtbaar is, partijen snel zou kunnen verbinden om de lijnen tussen verschillende instanties die zich inzetten voor het welbevinden, veiligheid en belangenbehartiging van LHBTI’s kort te houden. Op dit moment worden nog te veel obstakels ervaren. Een functie die ik graag zou vervullen, maar daar gaat het niet om. Waar het om gaat is dat deze er komt!
Ik ben tot slot benieuwd wanneer de handhaving op straatintimidatie start die vanaf april zou worden uitgerold? Ik hoor er niets over. Dankuwel.
Na mijn inspreken werden er enkele vragen gesteld:
Raadsleden Marianne Poot (VVD) en Dennis Boutkan (PvdA) reageerden met interesse op het instellen van een (gekozen)LHBTI-ambassadeur / regenboogburgemeester.
Marianne Poot (VVD) wilde graag weten hoeveel geld er met de plannen gemoeid zou zijn, waarna ik heb aangegeven dat het nu nog plannen en ideeën zijn, en dat concretisering met een begroting volgende stap is, maar dat ik van de ambtenaar in eerste instantie teruggekoppeld kreeg om steun uit de raad te verkrijgen voor de plannen en dat ik de gelegenheid greep om deze commissie de plannen voor te houden.
Zowel waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen als wethouder Diversiteit Rutger Groot Wassink noemden de ambassadeur als interessant in hun reacties en de wethouder heeft me uitgenodigd voor een gesprek hierover.
De bij het onderwerp betrokken ambtenaar liet me weten belangstelling te hebben naar het onderzoek en daar gaan we t.z.t. verder over praten.
Terugkijken kan hier. Ongeveer op 56 minuten.